They seem to make lots of good flash cms templates that has animation and sound.

Patrzysz na wypowiedzi wyszukane dla frazy: formy do ciasta





Temat: Silikonowe formy do ciasta
- Silikonowe formy do ciasta,
- czterokołowiec terenowy na akumulator EXTREME,
- super traktor na pedały,
- krzesło rosnące z dzieckiem DanStol duńskiej firmy BabyDan,
- pompka do usuwania jadu,
- silikonowy biustonosz - niewidoczny pod ubraniem, poprawia kształt biustu,
   powiększa go,
- depilator Bare & Beautiful,
- wzmacniacz dźwięku ( aparat słuchowy ) w 2 wersjach,
- wzorzec do kalibracji skanerów

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1456890
Zapraszam i polecam :))

Orgella

Przejrzyj więcej wiadomości





Temat: Terminologia:

On 15 Dec 1997 22:10:17 GMT, "Andrzej Grażyński"

<grazy@petex1.petex.bielsko.pl wrote:
Dlaczego używacie terminu "forma", choć poprawniej byłoby "formularz" (ang.
również form);


A moze "formatka" jak proponuja autorzy ksiazek?
Wg mnie dlatego forma, ze jest to forma okienka. Tak jak z formy do
ciasta powstaje np. ciasteczko w ksztalcie slonia, tak z tej formy po
kompilacji powstaje okienko.

wiem, że nie jest to dla programisty sprawa najważniejsza,
ale jednak...


Tak jest najlepiej ;^)

A propos - jaki znacie, koledzy, odpowiednik oryginalnego "tray"? Ja w
"Delphi 2 Vademecum Profesjonalisty" przetłumaczyłem jako "Podajnik"


Dlaczego "podajnik"? Bez sensu brzmi. Nie zawsze tlumaczenie ma sens.

Przejrzyj więcej wiadomości





Temat: Terminologia:

Tristan Alder <smie@zeus.polsl.gliwice.pl napisał(a) w artykule
<3496480b.3022@news.icm.edu.pl...
On 15 Dec 1997 22:10:17 GMT, "Andrzej Grażyński"
<grazy@petex1.petex.bielsko.pl wrote:

A moze "formatka" jak proponuja autorzy ksiazek?
Wg mnie dlatego forma, ze jest to forma okienka. Tak jak z formy do
ciasta powstaje np. ciasteczko w ksztalcie slonia, tak z tej formy po
kompilacji powstaje okienko.

nad formatka sie kiedys zastanawialem

A propos - jaki znacie, koledzy, odpowiednik oryginalnego "tray"? Ja w
"Delphi 2 Vademecum Profesjonalisty" przetłumaczyłem jako "Podajnik"

Dlaczego "podajnik"? Bez sensu brzmi. Nie zawsze tlumaczenie ma sens.


Szkoda, bo juz sie przyzwyczailem. Zreszta, jak to odmienic przez
przypadki?

--
 hrabia Tristan Alder
 Kolokwiami wykonczony

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Lutownica gazowa - jaka?


"__Maciek" <i80c586@cyberspace_NO_SPAM_.orgwrote in message


a moze porzadna dmuchawa powietrza albo nawet stacja hot air - wszystko
sprowadza sie do wlasciwej koncowki formujacej strumien powietrza -
koncowke mozna sobie wykonac z kawalka blachy z puszki czy formy do
ciasta (a nawet grubej folii Al z ktorej robi sie jednorazowe naczynia i
formy)

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Fizyka w kuchni
News user "Maciek" <mac@elkomtech.com.pl.nospamwrote ...


Zła przewodność cieplna powietrza -termos; gotowanie kaszy
w pierzynie.
Adhezja: przyklejanie maslem tartej bulki do formy do ciasta
oraz przyklejanie sie ciasta do formy, jesli nie dasz bulki :-)


Gotowniem kaszy w perzynie i 'bulkowaniem' formy do ciasta mnie powaliles :-)
Czym tez sie ludzie zajmuja ... ;)

(STS)

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Fizyka w kuchni


News user "Maciek" <mac@elkomtech.com.pl.nospamwrote ...

| Zła przewodność cieplna powietrza -termos; gotowanie kaszy
| w pierzynie.
| Adhezja: przyklejanie maslem tartej bulki do formy do ciasta
| oraz przyklejanie sie ciasta do formy, jesli nie dasz bulki :-)

Gotowniem kaszy w perzynie


W pierzynie, jesli juz. :-)
Albo w poduszkach. W warunkach jachtowych lub namiotowych:
w spiworze, a jeszcze lepiej w dwu.


i 'bulkowaniem' formy do ciasta mnie powaliles :-)


Dlaczego? Przeciez to nic niezwyklego...?
Zas adhezja jak sie patrzy!
(A jak sie nie patrzy, to jeszcze bardziej!!)


Czym tez sie ludzie zajmuja ... ;)


No jak to czym, a do czegoz kuchnia sluzy?
Przeciez do doswiadczen fizycznych, nie?

Maciek

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Zadanie: kulka wykonująca jednocześnie dwa ruchy obrotowe


Kulka leży na dysku, obraca się wokół osi (...)
(.............................)
(Ruch kulki wygląda, jak gdyby toczyła sie po ścianie okrągłej formy do
ciasta)
Teraz problem. (...............)

E = m*r^2*(omega_d^2 + omega_k^2)/5 + m*a^2*omega_d^2/2

Natomiast odpowiedzi mówią: E = m*omega_d*(5*a^2+a*r^2)/10 +
m*omega_k*r^2/10


Nie czytając nawet Twojego wyprowadzenia mogę podpowiedzieć,
że odpowiedź z książki MUSI być błędna, skoro miana składników
w nawiasie są różne: pierwszy składnik (5*a^2) ma wymiar pola
(kwadrat długości), a drugi (a*r^2) objętości (sześcian długości).

Maciek

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Zmywarka bez tabletek???
Pewnie, że bajer, na panelu ciaśniej i cena od razu idzie do góry.......
a jak myjecie teflon? Normalny proszek czy tabletki potrafią zeżreć warstewke
teflonu. Zrozpaczona ręcznym myciem karbowanej formy do ciasta wymyśliłam
sposób następujący - zmywam w niskopieniącym żelu do prania. Nie zeżarło
teflonu, a ja nie muszę wjeżdżać paluchem w każdy karb formy. Foremka domyta
idealnie. Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Formy do ciasta
Formy do ciasta
Witam!
Kochani, jakie formy wg was są lepsiejsze? Czarne, z teflonem, czy silikonowe? Noszę się z zamiarem kupienia foremek na średniej wielkości babaeczki i tak mi te silikonowe chodzą po głowie, ale nigdy ich nie próbowałam. Ba! Nawet nikt znajomy podpowiedzieć mi nie może :) Zatem tu na forum rzucam pytanie :) Może podzielicie się doświadczeniem, które lepiej zachowują się podczas pieczenia i które lepiej się czyści. Mam teflonową cudną tortownicę, ale trzeba bardzo uważać, żeby jej nie podrapać, a u mnie czasem ciasto bezpośrednio z blachy jedzą :)))
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :))) Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Jakie ciasto z dużą ilością miodu???
Wlasnie skonczylam, moje pierniki siedza w piekarniku, juz podaje
przepis:
750g maki
6 zoltek (bialka ubic)
150g margaryny do pieczenia
3/4 sloika miodu (ja kupuje sloik 500g)
1 szklanka piwa (slodowe, ciemne)
2 torebki orzypraw do piernika
1 lyzka kakao
1 lyzeczka sody lub 1 opakowanie proszku do pieczenia
skorka pomaranczowa
rodzynki
orzechy,migdaly,figi...wedlug uznania

1.Margaryne, zoltka, kakao i 50g cukru porzadnie zmiksowac.
2.Dodac miod, reszte cukru i piwo (uwaga bedzie pryskac, ale to trwa
moment)
Do utartej masy dodawac lyzkami przesiana make, proszek do pieczenia
i przypraway do piernika
3.Dodac bakalie i na koncu ubita na sztywno piane. Wymieszac lyzka i
nakladac do formy.
Potrzebne beda dwie formy, bo ciasta jest bardzo duzo.
4. Piec w srednio nagrzanym piekarniku na 180°C przez okolo 1
godzine.
5. Po upieczeniu i wystygnieciu wystroic polewa czekoladowa i
posypac czym sie lubi.
Pierniki mozna upiec wczesniej i przechowywac zawiniete w folie
aluminiowa.
P.S. Pachnie korzennie w calym domu, bo wlasnie sie pieka...Wesolych
Swiat.
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Ciasto jogurtowe
ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Ciasto_jogurtowe_najprostsze,,-4677368,9495.html
za przepis recze, sama go tam wstawialam. nie trzeba cudowac i ubijac osobno
piany z bialek (jesli bardzo sie uprzesz, mozesz imho jest to w tym przypadku
zbedne). wystarczy wymieszac skladniki nawet lyzka.
porcja proszku musi byc na 0,5 kg maki. ja uzywam takiego na bazie kamienia
winnego, wiec ciasto nim nie smierdzi. bardzo wskazane jest dodac cos do
podstawowego przepisu, np wyskrobany miasz 1 laski wanilii.
swietna jest wersja z kakao, kawalkami gorzkiej czekolady, likieru
pomaranczowego i skorki otartej z pomaranczy.
mala czesc maki mozesz zastapic paczka budyniu smietankowego/waniliowego bez
cukru, lub 2 lyzkami ziemniaczanej.
maslo i maka sa tylko do wysmarowania i oproszenia formy! do ciasta idzie zwykly
olej.
aha, i ciasto dlugo zachowuje swiezosc. jest nawet lepsze dzien po upieczeniu.
i jesli nie lubisz ciast "proszkowych" nie jest to przepis dla ciebie. Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Gdzie w Warszawie kupie?

asik12 napisała:

> Za tydzień w czwartek w Lidlu mają być różne formy do ciasta w tym
> forma do mufinek. Będe na nią polować ;)


o wlasnie;)
ja mam wszystkie rodzaje foremek ktore byly w lidlu,i jestem z nich
zadowolona.. i swietna tortownice tez tam kupilam, tej samej firmy
co foremki.. one sie chyba zenker nazywaja

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Takiej formy do ciasta jeszcze nie ma nikt z Was!
Takiej formy do ciasta jeszcze nie ma nikt z Was!
Zdumiewające formy do ciasta można kupić w Lidlu. Co za artyzm, jaka
odwaga! Sami zobaczcie:
www.lidl.pl/pl/home.nsf/pages/c.o.20071025.p.Forma_do_pieczenia
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Placek ze sliwkami
Witam
A jednak można upiec placek drożdżowy ze śliwkami.
Oto proporcje:
3 i 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
15 dag masła lub margaryny
5 dag drożdży
2 całe jajka + 3 żółtka
1 szklanka mleka
szczypya soli
olejek lub cukier wanilinowy
cukier buder do posupania
50 dag śliwek
Na kruszonkę:
1/2 szklanka mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru

Sporządzić rozczyn z mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru i drożdży. Odstawić do
wyrośnięcia. Odzielić żółtka od białek. ZOLtka utrzeć z cukrem, solą i olejkiem
wanilinowym. Białka ubić na pianę. Wyrośnięty rozczyn wlać do do przesianej
mąki. dodać utarte żółtka i białka. PoLAczyć wszystkie składniki, a następnie
dodać roztopione ciepłe masło. Wyrabiać ciasto, aż tłuszcz zostanie całkowicie
wchłonięty. Nakryte ściereczką zostawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość,
wyłożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej cułką tartą formy. Wierzch ciasta
posmarować jajem, rozłożyć gęsto odpestkowane śliwki [skórką do ciasta].
Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190 st.
przez ok 45 minut.
Zyczę udanych wypieków i pozdrawiam - Maria























Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Szarlotka pomocy!
Kruche:
3 szklanki maki
1 (200/250g) kostka margaryny/masla
3 zoltka
4 lyzki cukru

Margaryna/maslo musi byc zimne - z lodowki. Szybko wszystko zagniesc i wstawic
na jakas godzinke do lodowki.
Po wyciagnieciu walkowac - odpowiednio do wielkosci formy. Grubosc ciasta nie ma
znaczenia. Fajnie jest zostawic troche ciasta - jak pol piesci - i zetrzec go na
tarce na wierzch placka.
Zawsze podpiekam ciasto ok. 20 min. zanim wyloze na nie np. jablka. Jak wyciagam
taki podpieczony spod z piekarnika rozsmarowuje na nim 2 lyzki jakichs powidel,
dzemu itp. - chroni to ciasto przed nasiaknieciem sokiem z owocow.
Jablka zawsze daje surowe, drobno pokrojone, wymieszane z cynamonem i lyzka cukru.
Na jablka daje piane z bialek - pozostalych z ciasta. I na to dopiero scieram
resztke ciasta.
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: bez jakiego (...) nie wyobrażasz sobie życia
Zwykły mikser, z takimi wajchami do ubijania wszystkiego i z nakładką
działającą jako blender. Produkcja ZSRR cena pewnie max 15 zeta, ale jak dla
mnie lepszy jest zbedny bo ten umie to co potrzeba.

Łopatka drewniana do mieszania wszystkiego ;o)

Dobrze mi z pedzelkiem ktorym smaruje maslem formy do ciasta ale bez niego bym
przezyla...

dobre noże tez sa wazne

no i termoobieg w piekarniku, bez niego chyba bym wszystko przypalała

ogólnie nie jestem za maxymalna mechanizacja kuchni, bez przesady.....



Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Gumowe formy do ciasta
Gumowe formy do ciasta
Ostatnio widziałam coś takiego w Media Markt i mocno mnie zaintrygowało...
Czy komuś z Was zdarzyło się tego używać? Przedziwne... Miałam wrażenie, że
nawet jeśli się to nie roztopi podczas pieczenia, to nieciekawe substancje z
gumy przenikną do ciasta. Ale może się mylę, może to jest cudowny, najnowszy
wynalazek, bez którego niedługo nie będziemy sobie wyobrażali życia? Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: ciasto marchewkowe wg Magdy Gessler
dziekuje za wszystkie uwagi:)
nastepnym razem chyba zostane przy tym lukrze cytrynowym, wydluze czas pieczenia
oraz odcisne jednak troche marchew (wydaje mi sie, ze sok w niej zawarty jest
wystarczajacy do uwilgotnienia ciasta);
poza tym ciasto robi sie rewelacyjnie szybko, wychodzi go niesamowicie duzo,
moze mam jakies male formy do ciasta, ale wyszly mi dwie blaszki;)
acha, no i dodam orzechy, bo teraz nie mialam na stanie:)
pozdr

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Co zrobic z ciastem
Co zrobic z ciastem
Upieklam w zeszly weekend duzo ciasta czekoladowego bo przyszli goscie.
Okazalo sie, ze upieklam za duzo i teraz mam w lodowce dwie formy upieczonego
ciasta i prawde powiedziawszy to troche sie zeschlo i zczerswialo.
Macie jeakies pomysly na uratowanie go? Grzech czekolade wyrzucac, nie?
Myslalam, ze moze je pokroic i czyms zalac... Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: bez miksera
wczoraj zrobilam "brownies", czyli niedopieczonego Murzynka po polsku, na oko, i wyszlo calkiem
niezle:
ok. 1/3 kostki masla rozpuscic z 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (70% kakao byloby dobrze)
4 jaja cale wymieszac lyzka drewniana ze szklanka cukru i cukrem waniliowym.
Pomalu wlac rozpuszczona czekolade (po przestygnieciu) do jaj, mieszajac.
Dodac szklanke maki (ja dalam 3/4 szkl. maki i 1/4 szkl. kakao)
Wlac do takiej formy, zeby ciasta bylo na moze 2-3 cm, nie grubiej.
Piec 35-40 min w 165-170 stopniach. Trzeba zagladac, bo jak sie tylko zrobi taka jakby skorka na
wierzchu, a po delikatnym nacisnieciu palcem peknie i bedzie miekko pod spodem - wyciagnac z pieca.

Moje zrobilo sie troche suche po bokach, ale za to baaardzo mokre w srodku. Pycha. Najlepsze jest
nastepnego dnia, jak jeszcze bardziej zmieknie. Jesli oczywiscie doczeka... Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: naczynia Tupperware
Bardzo fajne chociaz drogie sa silikonowe formy do ciasta. Ciasto nie
przywiera, latwo wyjac je z formy, nie trzeba smarowac tluszczem, mozna myc w
zmywarce...
Stolnica i walek do ciasta sa ok, super jest tez miska do robienia ciasta
drozdzowego.
Mam tez miske do kiszenia ogorkow i naprawde jest swietna - juz nastepnego dnia
po zakiszeniu mam ogoki malosolne.
Z bajerow b. fajna jest liliana - slicznie wyglada zrobiona w niej galaretka
albo sernik na zimno. Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: glupie pytanie mam
Nie musisz gotowac w garze- wlej do formy do ciasta 1-2 cm wody
wstaw słoiki, piekarnik należy rozgrzać do temperatury 170 C,
wstawić słoiki na najniższą półkę i poczekać, aż w słoikach zaczną
powstawać bąbelki. Wówczas obniżyć temperaturę do 130 C. Po
pasteryzacji wyłączyć piekarnik, a słoiki pozostawić w nim jeszcze
na ok. 30 minut. Dokręcić wieczka. Przy tak małych słoiczkach
wystarczy 10 min pasteryzacji. Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: zamienie....
zamienie....
...foremki do wycinania ciastek, posiadam nastepujace kształty :motor,autobus,dinozaur,parasol,rower,indyk,
ciezarowka,samolot,zajac,słoń,paletka do tenisa,łódź z zaglem,zyrafa i papuga foremki sa plastikowe zółte zielone i czerwone, zamienie tez puzzle 100-160 elementów z motywami Tom & Jerry, 101 dalmatyńczyków,Pinokio oraz 6 szt mini cars formy Wader, zamienie na : duza herbate, koszyki roznej wielkosci i kształtu, kody Winiar, świeczki typu "podgrzewacze", plyn do płukania tkanin, formy do ciasta rozne kształty, ale rozawze kazda propozycje. Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: przed PRL-em ...
Wychodzenie z rzeczami przed mieszkanie
Zjawisko znane ze schyłku PRL:
w bloku spółdzielczym dwie rodziny umawiają się i za zgodą spółdzielni
wygradzają koniec korytarza przed drzwiami swoich mieszkań, zamykają go,
wyprowadzają przyciski dzwonków na zewnątrz -
a za zamknięciem ustawiają pewne swoje rzeczy: jakieś szafki na przedmioty
rzadziej używane, które w kuchni na co dzień zawadzają, jakieś regały na buty...

Rzecz ma swoją prehistorię sięgającą w czasy II RP, ba, nawet w zabory.
Wtedy również rozmaite szafki, paczki i skrzynie wyjeżdżały poza mieszkania: w
kamienicach bliżej centrum na ganki kuchenne i wspólne korytarzyki do nich
prowadzące;
w domach przedmiejskich i wszędzie tam, gdzie standard był niższy - wprost na
klatki schodowe.
Pamiętam jeszcze dom rodzinny Ojca, znajdujący się na krakowskich Grzegórzkach -
zasiedlony tuż po r. 1910, istniał do schyłku lat 80.
Tam balia, w której niegdyś Babcia prała, wisiała na klatce schodowej na wielkim
haku obok drzwi wejściowych do mieszkania; koło tychże drzwi stałą, zawężając
częściowo podest klatki schodowej, szafka z częścią "półkową" za drzwiami
dwuskrzydłowymi (tam były m.in. formy do ciasta, używane tylko na Boże
Narodzenie i Wielkanoc) i częścią szufladową (szuflada najwyższa była podręcznym
pojemnikiem na jabłka; NB: szuflady nie miały w ogóle zamków!). Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Jeszcze raz temat ciastowy
takie *prawdziwe* formy do ciasta (np jablecznika, sernika itd) najlepiej
kupowac w sklepach specjalistycznych cookware. Tam tez latwiej znalezc dobre
jakosciowo `oprzyrzadowanie`.
Natomiast prostsze typu
tinyurl.com/6
to wlasnie w supermatketach, Wooolworth i podobnych.
Ja ostatnio sie przerzucam na silikonowe formy, ale do ciasta takiego np z
owocami nadal uzywam dobrej, prostokatnej formy.

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Czego mozemy sie nauczyc od Anglikow i odwrotnie

karolinazuk napisała:

> Wyrachowany pisane przez "ch" oznacza kogos oszczednego, obliczonego lub tez
> osobe, ktora ma tylko wlasna korzysc na uwadze. Kuchnia brytyjska czy
> jakakolwiek inna nie moze byc wyrachowana. Prawde mowiac to nawet nie wiem co
> chcialas powiedziec. Na poczatku pomyslalam, ze moze mialas na mysli, ze
> kuchnia brytyjska jest uboga, ale wtedy zdanie "Oczywiscie jezeli chodzi o
> tradycyja kuchnie angielska to mozna stwierdzic ze jest bardziej wyrahowana i
> naprawde roznorodna" nie ma logicznego sensu


Pomijajac moja kolejna wpadke z uzyciem slowa co faktycznie robi sie coraz
bardziej smiesznie chcialabym zwrocic uwage na forme wypowiedzi (zwrocenia
uwagi) jaka uzyla "KAROLINAZUK". Jest naprawde mila i stwierdza tylko fakty bez
zadnych durnych komentarzy i znaczkow typu ???,!!!!, :O,:((( , itp...

Karolina jest to chyba pierwsza poprawka mojej wypowiedzi w takim milym tonie
za co ci bardzo dziekuje a uwage napewno zapamietam.


Ps. Zawsze zastanawialam sie jak ktos moze napisac komus ze zle cos napisal aby
go nie urazic. Moze wlasnie to jest taka forma (piszac forma nie mam na mysli
formy do ciasta hi,hi...). Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: SIERPNIOWE MAMUSIE......
O jak przyjemnie popatrzeć na ten deszczyk
Jeden minus tylko mam - majka mi szaleje w domu a na podwórku było łatwiej
chociaż mnie strugi potu zalewały. Ale wybrzydzam, co?? Zdecyduję się jednak na
ten chłodek

Ramota i inne Mamuski pamiętające czasy bloków czekoladowych i nie tylko,
podaję przepis:
200 g masła
1 1/2 szkl cukru
ok. 1/2 szkl wody
3 łyzki kakao (można dać wiecej jak ktoś lubi)
To wszystko wstawić na mały ogienek w garze, niech się solidnie rozpuści, ale
raczej nie gotować. Kakao wymieszać najlepiej w tej 1/2 szkl. wody i dopiero
wlać, to nie powinno być grudek.
Jak to się ładnie połączy i roztopi to wtedy ostudzić, ale nie za bardzo i
wsypać 500 g. mleka w proszku. Ja mieszam mikserem. Potem dodajemy herbatniczki
i co kto lubi, mogą byc orzechy, wiórki, rodzynki itd. przekładamy do formy od
ciasta i ziuu do lodówki na kilka godz. No i już smacznego Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: jak sie zabrac ze wszystkim z polski??
Pociagnij meza jednak za jezyk, bo potem moze sie okazac, ze jednak sie nie
kupi, np. takiej obieraczki do ziemniakow czy ulubionej formy do ciasta(przyklad
oczywiscie). Chodzi mi o takie rzeczy do uzywania ktorych w Polsce jestes
przyzwyczajona i ulatwiaja Ci zycie, a tam moze sie okazac, ze miejscowi wcale
tego nie znaja i w sklepach nie znajdziesz. Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: oddam przepis na niedrogi i przepyszny placek!
oddam przepis na niedrogi i przepyszny placek!
Jest to szarlotka babuni.Składniki:1,5szkl mąki;1,5szkl cukru;1,5szkl kaszy
manny;1,5łyżeczki proszku do pieczenia;5jabłek(do nich 3 łyżki cukru);pół
kostki margaryny;troche cynamonu(jak ktoś lubi).Wykonanie kładniki na ciasto
(czyli mąkę,cukier,kaszę i proszek)wymieszać(nie należy przejmować się tym że
ciasto będzie miało sypką postać).Podzielić je na 3 równe części.Jabłka
umyć,obrać,zetrzeć na tarce o dużych otworach.Dusić razem z cukrem i
ewentualnie z cynamonem około 10 minut.Na dno formy do ciasta wysmarowanego
margaryną wysypać pierwszą część ciasta,a na nią pierwszą część
jabłek.Następnie znów przysypać to ciastem-tak należy postępować 3 razy-na
wierzchu powinna być ostatnia część sypkiego ciasta.Pół kostki margaryny
schłodzić w lodówce,potem utrzeć na tarce i posypać nią wierzch ciasta.Piec
około 45 min w temp180-200'C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego!
Polecam! Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Fizyka w kuchni

Użytkownik "dafca" <poja@student.uci.agh.edu.plnapisał
w wiadomości


Mam wielka prosbe ,


Czy naprawde student AGH takich rzeczy sam nie widzi?....

Rozszerzalnosc cieplna wody -konwekcja w garnku -rownomierne
gotowanie.

Rozszerzalnosc cieplna powietrza -konwekcja w lodowce -
(prawie) rownomierne chlodzenie.

Rozszerzalnosc cieplna powietrza -gdzie jest wywietrznik?

Adhezja -jarzyny w zupie mogą sie przykleic do dna garnka
i nie poddać konwekcji -przypala sie.

Zaleznosc temperatury wrzenia wody od cisnienia -szybkowar.

Zła przewodność cieplna powietrza -termos; gotowanie kaszy
w pierzynie.

Napiecie powierzchniowe wody -plyny do zmywania naczyn.

Elektromagnetyczne wzbudzenie drgan czastek polarnych -
kuchenka mikrofalowa.

Maszyny proste:
dzwignia jedno lub dwustronna: otwieracz do piwa
dzwignia dwustronna + klin: otwieracz (nozyk) do konserw
klin -sruba: zakretka twist-off
klin -sruba -prasa: maszynka do mielenia miesa

Rozszerzalnosc cieplna powietrza -wekowanie.

Najczystszy przyklad zamiany energii mechanicznej w prace:
    tluczek do miesa.

Adhezja: przyklejanie maslem tartej bulki do formy do ciasta
oraz przyklejanie sie ciasta do formy, jesli nie dasz bulki :-)

Prawo Pascala -cisnienie w instalacji gazowej.

Naczynia polaczone -syfon pod zlewem.

Przemiany gazowe -agregat chlodzacy lodowke.

Zjawisko piezoelektryczne -zapalniczka do gazu.
Indukcja el-magn -induktor: zapalarka wbudowana w kuchenke.

Wiecej mi sie nie chce, sam szukaj dalej....

Maciek

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Zadanie: kulka wykonująca jednocześnie dwa ruchy obrotowe
Kulka leży na dysku, obraca się wokół osi (prostopadłej do powierzchni dysku i
przechodzącej przez środek masy kulki) z szybkością kątową omega_k. Dysk
wiruje z szybkością kątową omega_d w przeciwną stronę jak kulka. Jeżeli punkt
leżący na powierzchni kulki, najbardziej oddalony od osi dysku ma szybkość
zerową, to omega_k*r=omega_d*(a+r), czyli syma wektory prędkości liniowych
tego punktu równoważą się. (a to odległość między osiami dysku i kulki, które
są równoległe). Stąd jest a=(omega_k/omega_d - 1)*r. Do tego miejsca jestem
wszystkiego pewien.
(Ruch kulki wygląda, jak gdyby toczyła sie po ścianie okrągłej formy do ciasta)
Teraz problem. Kulka obraca się wokół swojej osi, więc ma energię kinetyczną
ruchu obrotowego względem niej. Ale obraca się również względem osi dysku, co
tez daje energię kinetyczną. Aby ją obliczyć korzystam z twierdzenia Steinera,
żeby znaleźć moment bezwładności kulki względem osi dysku. J_0 - moment
bezwładności kulki, J - moment bezwładności kulki względem osi dysku. Wtedy
(dodałem opisu, bo same "symbole" są trochę trudne do odczytania)
E = energia kinetyczna = J*omega_d^2/2 + J_0*omega_k^2/2 = E_kin_orb_względem
osi dysku + energia wzlędem osi kulki
J_0 = 0.4*m*r^2 - moment bezwładności kuli pełnej względem osi przechodzącej
przez średnicę
J = J_0 + m*a^2 - tw. Steinera
Podstawiam J
E = J_0*omega_d^2/2 + m*a^2*omega_d^2/2 + J_0*omega_k^2/2
wyciągam przed nawias J_0/2
E = J_0*(omega_d^2 + omega_k^2)/2 + m*a^2*omega_d^2/2
podstawiam J_0
E = 0.4*m*r^2*(omega_d^2 + omega_k^2)/2 + m*a^2*omega_d^2/2
0.4 dzielę przez 2
E = 0.2*m*r^2*(omega_d^2 + omega_k^2) + m*a^2*omega_d^2/2
0.2 zamienią na /5
E = m*r^2*(omega_d^2 + omega_k^2)/5 + m*a^2*omega_d^2/2

Natomiast odpowiedzi mówią: E = m*omega_d*(5*a^2+a*r^2)/10 + m*omega_k*r^2/10

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: formy do ciasta
formy do ciasta
Czy ktoś już kupił tę silikonową formę do ciasta i sprawdził czy da się w niej
piec? Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: czy warto miec maszyne do mycia naczyn (dishwasher
Gość portalu: Nell napisał(a):

> Nie mam zmywarki i w ogóle nie odczuwam potrzeby jej posiadania.Mąż bardzo
> nalegał na zakup takowej, ale sprzeciwiłam się. Ostatecznie to ja zarządzam
> kuchnią , a nie on. Nie przemawia do mnie zmywarka do której muszę włożyć
niema
> l
> czyste naczynia. Wolę umyć je sama i to w zdecydowanie krótszym czasie. Poza
> tym ta cudowna chemia zżera napisy z kubków i talerzyków. Smacznego!

Dlaczego nie mając zmywarki wypowiadasz takie autorytatywne sądy?

1) wcale nie trzeba wkładać prawie czystych naczyń. Wystarczy pozbyć się
resztek, które mogą zatkać filtr (jakieś kawałki mięsa, kostki, spory makaron,
fusy z kawy i herbaty - no nie wiem co jeszcze...). Do zlewozmywaka też chyba
tego nie pakujesz? Rozmazany keczup, tłuszcz czy resztki bułki tartej nic
zmywarze nie zrobią.

2) Detergenty są różne, i wcale ten najdroższy (calgonit) nie jest najlepszy.

3) Napisów nic nie zżera - skąd ten pomysł? Ja mam talerzyki dziecięce z
napisami i obrazkami - wszystko zostało :).

4) Najważniejszy plus dla mnie: nic mi nie stoi na wierzchu po zmywaniu i
nie "ocieka", nie muszę pucować kieliszków, tylko je wyciągam SUCHE i
BŁYSZCZĄCE, znacznie bardziej błyszczą (to przez tę chemię ;) ale co tam), poza
tym zmywarka zmywa w temp. 55 - 65 - niektóre nawet 70 stopni (samodzielnie się
ustawia), więc naczynia są lepiej domyte, wręcz "wyparzone" - od czasu do czasu
wkladam dziecięce butelki po kaszce.

5) Jak są goście to po posiłku ładuję zmywarę i wracam do gości, kuchnia nie
straszy.

Ale są i minusy. Nie można włożyć drewnianych naczyń, plastiki lepiej obciążyć,
bo się przewracają i wtedy zbierają brudną wodę, dobrze myje się teflon ale
zwykła cygańska patelnia już nie i zwykła forma do ciasta też nie. Ale i na to
jest sposób - deskę do krojenia kupię szklaną lub plastikową, jeśli chodzi o
formy do ciasta to przerzucam się na teflon, patelnie będę myła ręcznie.

Ogólnie - jestem zdecydowanie za. Teściowa była zdecydowanie przeciw, ale już
zaczyna przebąkiwać o kupnie ;)

A tak w ogóle - najbardziej napadają na zmywarki ci, którzy ich nie posiadają.
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Czy robicie lazanię w blaszce do ciasta?
wyjdzie, ale wyloz koniecznie czyms to foremke, by sos pomidorowy nie zareagowal
z blacha

ja mam na szczescie mise kamionkowa do zapiekania wielkisci tradycyjnej formy do
ciasta - IKEA rules :)
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Proszę o przepis na dobrą drożdżówkę
Rozczyn:
Drożdże rozetrzeć w garnuszku. Dodać ná 1 dag drożdży 1/2 dag cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. W naczyniu pozostawić łyżeczkę, nakryć je papierem, wstawić do ciepłej wody. Gdy rozczynu przybędzie jeszcze raz tyle, wyłożyć go łyżeczką do miski z żółtkami, wymieszać, dodać mąkę i dodatki. Mlekiem opłukać garnuszek, wlać mleko do ciasta.
Ciasto:
Przesianą mąkę postawić w misce do ogrzania. Zarobić rozczyn z drożdży. Stopić tłuszcz, przygotować przyprawy, zagrzać mleko. Wszystkie składniki ciasta mają być ciepłe, ale nie gorące. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać do żółtek wyrośnięty rozczyn, wymieszać. Masę z żółtek wlać do mąki, dodać przyprawy, sól i zarobić ciasto, dolewając ciepłe mleko. Ilość mleka nie może być ściśle oznaczona. Ciasto z bardzo suchej mąki należy zarobić większą ilością mleka. Gdy wszystkie składniki połączą się, wlewać powoli ciepły tłuszcz (najpierw smalec), a gdy połączy się z ciastem - surowe masło. Ciasto wyrabiać ręką lub łyżką tak długo, aż: a) odstanie od ręki lub łyżki, b) ma na powierzchni pęcherzyki, c) stanie się elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto wymieszać z rodzynkami, skórką, wygładzić je, obrać z boków miśki, naczynie z ciastem nakryć czystym płatkiem płótna. Ciasto w misce wstawić do większego naczynia z ciepłą wodą do wyrośnięcia, postawić na stole, nie na płycie kuchennej, aby woda nie podgrzała się zanadto i ciasto nie zaparzyło się. W czasie wyrastania ciasta przygotować brytfanny lub formy do pieczenia. Czyste formy ogrzać, posmarować, najlepiej masłem; gdy cała powierzchnia lśni, formę oprószyć mąką i nałożyć ciasto do połowy wysokości formy. Gdy ciasta w misce przybędzie jeszcze raz tyle, ukształtować według przepisu lub wyłożyć do połowy wysokości posmarowanych blach. Postawić do powtórnego wyrośniźcia, gdy podrośnie, posmarowaę jajem, tłuszczem lub wodą z cukrem, wstawię do gorącego piekarnika; piec drobne kawałki 25-30 minut, małe babki 30-45 minut, duże kawałki 1-1 1/4 godziny. Czy ciasto drożdżowe jest dostatecznie wypieczone, sprawdza siź przez nakłucie go cienkim, zaostrzonym patyczkiem. Jeśli patyczek jest suchy, nie lepi się, ciasto jest upieczone i można je wyjmować ż pieca. , Po wyjęciu z pieca ciasto przez chwilę pozostawić w formie, a gdy trochę ostygnie, nożem okroić dookoła ścian formy i podważyć, przytrzymać obiema rękami czystym płótnem, odwrócić nad stołem (tak, by ciasto opadło na płótno, a nie uderzyło o stół), wyłożyć, oprzeć o wysoki brzeg stolnicy, studzić powoli, zmieniając położenie ciasta. Ciasto - póki gorące - posypać cukrem z wanilią, lub ostygnięte - lukrować.
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: ciasto drozdzowe, porada potrzebna
Od kiedy znalazłam w wysokich obcasach przepis na ciasto drożdżowe
Agnieszki Kręglickiej(a właściwie jej tesciowej)nie robię innego.
Niech Cie nie przerazi pół szklanki oleju to naprawdę działa. Nawet
mojej babci konserwatystce drożdżowej bardzo smakowało. Ja daję
mniej jajek tylko 4 i bez dodatkowych żółtek. Poniżej wklejam
przepis Agnieszki Kręglickiej

Wspaniałe ciasto drożdżowe mojej teściowej Basi

1 kg mąki

150 g drożdży

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

1 kostka masła

5 jaj i 2 żółtka


skórka cytrynowa

garść rodzynek

pół szklanki oleju

masło do posmarowania formy

do ciasta

garść bułki tartej

Rozrobić drożdże: dodać do nich łyżeczkę cukru i ucierać z dwoma
łyżkami ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w
sporej misce pod ściereczką. W garnku podgrzać mleko, masło i
cukier, aż cukier się rozpuści. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać
ciepłe mleko z masłem i cukrem, roztrzepane jaja i żółtka,
zamieszać. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże, wmieszać w ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 15 minut. Rodzynki
zalać wrzątkiem. Cytryny umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce.
Włączyć piekarnik. Formy do ciasta wysmarować masłem i oprószyć
bułką tartą, nadmiar bułki wysypać. Kiedy ciasto podrośnie, zacząć
wyrabianie. Polega ono na zagniataniu w dłoni i dodawaniu do ciasta
jak największej ilości powietrza. W tym czasie trzeba dolewać
stopniowo olej, to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Miętosić ok.
20 minut. Rodzynki odsączyć, oprószyć mąką. Do ciasta dodać skórkę
cytrynową, rodzynki, ewentualnie zapach waniliowy. Gotowe ciasto
przełożyć do form (wychodzą trzy keksówki). Wypełniać jedynie do
dwóch trzecich wysokości. (Nadwyżkę można uformować w małe kule,
najlepiej z nadzieniem z konfitury, i upiec jednocześnie na płaskiej
blasze). Postawić w ciepłym miejscu, żeby podrosły. Wierzch ciasta
posmarować delikatnie roztrzepanym jajem. Wstawić do piekarnika o
temperaturze ok. 180 st. C i zwiększyć ją do 200 st. C. Ciasto
będzie się piekło około pół godziny. To cudowny przepis, zawsze się
udaje. Zdarzyło mi się wstawić je do stygnącego, ciepłego piekarnika
po pieczeni i włączyć dopiero po półgodzinie, kiedy już prawie
ostygł, a ciasto się udało! Ale w Wigilię lepiej bez eksperymentów.
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Gdzie w Warszawie kupie?
Za tydzień w czwartek w Lidlu mają być różne formy do ciasta w tym
forma do mufinek. Będe na nią polować ;) Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: forma w kształcie serca
forma w kształcie serca
poszukuję formy do ciasta w kształcie serca,
możliwie dużej, takiej żeby dało się w niej upiec biszkopt na duży tort,
macie jakieś pomysły gdzie można coś takiego dostać

A Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: przepisy bez jajka
"Sernik bez jajek" z poradnika "Łatwe serniki":
Ciasto:
11/2 szklanki mąki pszennej, 9 dag masła, 1/3 szklanki cukru pudru, 3 łyżki
kwaśnej śmietany 18-procentowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; do
wysmarowania formy: 1 łyżka margaryny.
Masa serowa:
1 kg wilgotnego tłustego sera twarogowego, 10 dag masła, 3/4 szklanki cukru
pudru, 1 cukier waniliowy, 1/2 budyniu waniliowego, 1 łyżka kaszy manny, 1
łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 szklanki skórki pomarańczowej drobno
pokrojonej i smażonej w cukrze.
Lukier:
1/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka skórki otartej z 1
cytryny.

Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na
stolnicę. Masło, cukier puder i śmietanę utrzeć na jednolitą masę, dodać do
mąki i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia wysmarować margaryną. 2/3
ciastarozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Resztę ciasta zawinąć w folię
i odłożyć do lodówki.
Przygotować masę: ser dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch,
dodać cukier waniliowy, budyń, kaszę mannę i proszek do pieczenia i zmiksować
na gładką masę. Wciąż miksując, dodawać po trochu ser. Następnie wymieszać ze
skórką pomarańczową. Masę serową przełożyć do formy i wygładzić powierzchnię.
Schłodzone ciasto rozwałkować i pokroić na paski 1 cm. Z pasków ułożyć kratkę
na masie serowej. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i
piec ok. 40 minut.
Przygotować lukier: cukier puder przesiać do miseczki, dokładnie utrzeć z
sokiem z cytryny, a następnie wymieszać ze skórką cytrynową.
Ostudzony sernik polać lukrem i pozostawić do zastygnięcia.
Pozdrawiam! bajeczka04
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: ciasto w zaroodpornym naczyniu?
jasne, ze wyjdzie-ja mam formy do ciasta ze szkla żaroodpornego
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Czy mozecie mi pomoc?
Ciasto drożdżowe
Danie wegetariańskie: tak
Autor: Agnieszka Kręglicka








Składniki:
- 1 kg mąki
- 150 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 5 jaj i 2 żółtka
- skórka cytrynowa
- garść rodzynek
- pół szklanki oleju
- masło do posmarowania formy
- do ciasta: garść bułki tartej

Sposób przyrządzania:

Rozrobić drożdże: dodać do nich łyżeczkę cukru i ucierać z dwoma łyżkami
ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w sporej misce pod
ściereczką. W garnku podgrzać mleko, masło i cukier, aż cukier się rozpuści. Do
dużej miski wsypać mąkę, dodać ciepłe mleko z masłem i cukrem, roztrzepane jaja
i żółtka, zamieszać. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże, wmieszać w ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 15 minut. Rodzynki zalać
wrzątkiem. Cytryny umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce. Włączyć piekarnik.
Formy do ciasta wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, nadmiar bułki
wysypać. Kiedy ciasto podrośnie, zacząć wyrabianie. Polega ono na zagniataniu w
dłoni i dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie
trzeba dolewać stopniowo olej, to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Miętosić
ok. 20 minut. Rodzynki odsączyć, oprószyć mąką. Do ciasta dodać skórkę
cytrynową, rodzynki, ewentualnie zapach waniliowy. Gotowe ciasto przełożyć do
form (wychodzą trzy keksówki). Wypełniać jedynie do dwóch trzecich wysokości.
(Nadwyżkę można uformować w małe kule, najlepiej z nadzieniem z konfitury, i
upiec jednocześnie na płaskiej blasze). Postawić w ciepłym miejscu, żeby
podrosły. Wierzch ciasta posmarować delikatnie roztrzepanym jajem. Wstawić do
piekarnika o temperaturze ok. 180 st. C i zwiększyć ją do 200 st. C. Ciasto
będzie się piekło około pół godziny. To cudowny przepis, zawsze się udaje.
Zdarzyło mi się wstawić je do stygnącego, ciepłego piekarnika po pieczeni i
włączyć dopiero po półgodzinie, kiedy już prawie ostygł, a ciasto się udało!
Ale w Wigilię lepiej bez eksperymentów.

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Tort - samochod, czy macie pomysł???
a moze wiecie czy w POlsce dostepne są formy do ciasta w ksztalcie samochodow,
takie jak w linkach dziuuni? Moje Kochanie wchodzi w cwierczwiecze i taki
torcik-wyscigowka na oslode by sie przydal... Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Walczmy z formą !
ja ostatnio walczyłem z formą
Pasztet przywarł do formy do ciasta w której się piekł i za cholerę nie chciał
wyjść, ale jestem sprytny i sobie poradziłem, więc walkę z formą uważam za
wygraną.
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Jaki prezent "pod choinkę" dla kobiety?
masz tu formy do ciasta - piecz! wole nie ryzykowac ;) ale ksiazka z kuchnia
tajska, juz lepiej, tylko znowu ksiazki ksiazki Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: francuskie firmy
Formy do ciasta oczywiscie. Francuskiego.
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: okno w kuchni
pojemnik z nicmi igłami i takim szitem( taki piętrowy po babci), dalej toster, miske z warzywami, miske z owocami, formy do ciasta różne jedna na drugiej, deski i tacki oparte na sztorc o scianke konczącą parapet
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: ...i przepis na biszkopt, który na bank wyjdzie
Ciasto biszkoptowe charakteryzuje lekkość i pulchna struktura. O cechach tych decyduje dodatek jaj, do których przez ubijanie lub ucieranie żółtek oraz ubijanie białek wprowadza się dużą ilość powietrza. Powietrze zawarte w masie jajowej, elastyczność białka jaj oraz mała ilość mąki sprawiają, że ciasto w czasie pieczenia silnie wyrasta, jest porowate i pulchne, wymaga więc delikatnego obchodzenia się z nim. Podstawowymi produktami wchodzącymi w skład ciasta biszkoptowego są: jaja, cukier i mąka. Stosunek ilościowy wymienionych produktów przedstawia się następująco: 1 jajo (średniej wielkości), 3 dkg cukru i 2,5 dkg mąki. Przestrzeganie proporcji składników jest bardzo istotne, gdyż od tego zależy, czy ciasto się uda. Formy do ciasta biszkoptowego należy starannie wysmarować tłuszczem, wyłożyć natłuszczonym pergaminem i wysypać tartą bułką lub mąką. Ponieważ ciasto to bardzo silnie rośnie, należy nim napełniać formę do połowy.



Przy pieczeniu ciasta biszkoptowego, które jest bardzo lekkie, duże znaczenie ma odpowiednia temperatura piekarnika. Piekarnik należy ogrzewać powoli i nie doprowadzać do zbyt wysokiej temperatury (pożądana jest ok 160°C). Na początku trzeba ogrzewać ciasto od spodu, aż do całkowitego wyrośnięcia, i wtedy ogrzewać silniej, od góry (przez 20 - 45 min.), aby wierzch ładnie się zrumienił.



Dobrze upieczony biszkopt odstaje od ścian formy, a patyczek włożony do ciasta jest po wyjęciu suchy.


www.poradypanidomu.pl/artykuly/kuchnia/ciasto-biszkoptowe.html Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: czy ktoś mógłby mi przetłumaczyć?
Tosty maslankowe
Skladniki
60 ml cieplej (letniej) wody
1 paczuszka suchych drozdzy
700 Gr maki pszennej Typ 550
500 Gr maslanki w temeraturze pokojowej
60 Gr masla w tmperaturze pokojowej
14 Gr soli
25 Gr cukru

Troche miekkiego masla do wysmarowania formy i ciasta

Suche drozdze rozpuscic w wodzie (tu tlumacze "na zywca" nie wiem
czy tak sie robi z suchymi drozdzami, nigdy nic z nimi nie nie
robilam)

Do miski wsypac make, cukier, rozpuszczone drozdze i maslanke i na
wolnych obrotach (na 1) wyrabiac ok 5 min (w przepisie jest mowa o
robocie kuchennym, stacjonarnym, ale mysle ze mikserem spokojnie da
sie tez rade )
Do wyrobionego ciasta dodac platki masla i sol i wyrabiac dalej ok 7-
8 min na srednich obrotach (3 stopien miksera) az do momentu az
ciasto bedzie odchodzilo od brzegow miski
Dosc luzne ciasto przelozyc do wysmarowanej olejem miski i odstawic
do wyrosniecia Po godzinie ciasto raz "zlozyc" (chodzi o
rozciagniecie i zlozenie brzegow do srodka - chyba dobrze rozumiem
(???) ), i odstawic na nastepne 45-60 min do wyrosniecia
Nastepnie wylozyc ciasto na lekko obsypana maka stolnice (blat) i
podzielic na 2 czesci Kazda czesc jeszcze raz krotko zagniesc
(zmiksowac) i uformowac w kulke, odlozyc do wyrosniecia na 10 min.

Wysmarowac maslem foremki (tu przepis na 2 foremki po 24 cm)
I teraz uwaga Ciezko to opisac, ale mysle ze zrozumiecie ))

Kazda kulke uformowac w spory prostokat (o szerokosci foremki)
Zaczynajac od gornej krotszej czesci (prostokata) ciasto zlozyc na 3
i dobrze doscisnac (jak bysmy skladali kartke papieru) Zaczynajac
znow od gornego brzegu podownie zlozyc ciasto do dolu i dobrze
doscisnac Podobnie zlozyc ciasto 3 raz na pol, w wyniku czego
otrzymamy rulonik gladkiego, rownego ciasta Caly rulonik wlozyc do
wysmarowanej maslem foremki laczeniem w dol i dobrze docisnac
Nastepnie wlozyc foremke do plastikowej torebki i odstawic do
wyrosniecia na dalsze 45-60 min (powinny wyrosnac ponad obreb
foremki)

W miedzyczasie nagrzac piekarnik do 175°C
Chlebki piec ok 35 min, nastepnie wyjac z foremke, i aby uzyskac
ladne brazowe skorki, piec nastepne 20-25 min juz bez foremek

Nastepnie wyjac upieczone chlebki i odstawic na kratke.
Jeszcze gorace posmarowac miekkim maslem
Odstawic do calkowitego ostygniecia

Ania
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: formy do mydeł
formy do mydeł
skąd je brać?nie znalazłam sklepu który by je oferował:(czy mogą to być np
formy do ciasta?:Dma ktoś jakieś pomysły?(oczywiście sposób z pudełkami po
margarynach i jogurtach znam;) ) Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Atrakcja kuchni
Ciasto drożdżowe

1 kg mąki, 150 g drożdży, 1 szklanka mleka, 1 szklanka cukru, 1 kostka masła, 5 jaj i 2 żółtka, pół fiolki zapachu waniliowego, skórka cytrynowa, garść rodzynek, nieco mniej niż pół szklanki oleju, masło do posmarowania formy do ciasta, garść bułki tartej

Rozrobić drożdże: dodać do nich łyżeczkę cukru i ucierać z dwiema łyżkami ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w sporej misce pod ściereczką.

W garnku podgrzewać resztę mleka, masło i cukier, aż cukier się rozpuści. Ostudzić, żeby było ciepłe, ale nie gorące.

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać mleko z masłem i cukrem, zamieszać. Dodać roztrzepane jaja i żółtka, wmieszać w ciasto. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże, wmieszać w ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 15 minut.

Rodzynki zalać wrzątkiem. Cytryny umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce do ziemniaków. Włączyć piekarnik. Formy do ciasta wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, nadmiar bułki wysypać.

Kiedy ciasto podrośnie, zacząć wyrabianie. Wyrabianie polega na zagniataniu w dłoni i wtłaczaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie trzeba dolewać stopniowo olej, to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Wyrabianie trwa mniej więcej 20 minut i jest męczące, można zaprosić do współpracy męża.

Rodzynki odsączyć, oprószyć mąką. Do wyrabianego ciasta dodać zapach waniliowy, skórkę cytrynową, rodzynki. Dobrze zamieszać. Gotowe ciasto przełożyć do form keksówek. Wypełniać jedynie do połowy wysokości.

Nadwyżkę ciasta można uformować w małe kule, najlepiej z farszem z konfitury, i upiec jednocześnie na płaskiej blasze. Wierzch ciasta posmarować delikatnie roztrzepanym białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180°C i zwiększyć temperaturę do 200°C. Ciasto będzie się piekło około pół godziny.

To ciasto prócz smaku ma jeszcze jedną zaletę, napełnia dom niepowtarzalnym zapachem. Najbardziej lubię je w drugi dzień świąt odgrzewane na śniadanie w tosterze.
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Jeszcze raz temat ciastowy
wyspowa, kopsnij się do Trafford Centre, tam jest Selfridges, John Lewis itp i
na pewno porządne formy do ciasta znajdziesz.
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Telezakupy Mango hitem w TV Trwam
Telezakupy Mango hitem w TV Trwam
Krem ze ślimaka hitem w TV Trwam

Nasze obroty przerosły najśmielsze oczekiwania - mówi Maciej Bukowski, prezes firmy Telezakupy Mango nadającej program w stacji o. Rydzyka.

Programy Mango zachęcające do kupna artykułów gospodarstwa domowego i kosmetyków pojawiły się na antenie telewizji redemptorystów w maju. Firma ma w niej cztery 15-minutowe pasma telesprzedaży dziennie. W zamian stacja o. Rydzyka dostaje 25 proc. od każdej transakcji - informuje "Gazeta Wyborcza".

- Od lipca podpisaliśmy długoterminowy kontrakt do końca 2007 r. z opcją przedłużenia - mówi Bukowski. - Umowa przewiduje, że np. formy do ciasta są reklamowane w danym okresie tylko w TV Trwam. Nie mamy więc problemów z identyfikacją widzów stacji, którzy składają zamówienia.

Bukowski jest bardzo zadowolony ze współpracy. Dlatego od przyszłego roku chce rozszerzyć swoje programy do 30 minut. Powód? Reklamy Mango w telewizji redemptorystów okazały się świetnym interesem. - Nie mogę ujawnić naszych obrotów, zastrzeżono to klauzulą w umowie. Mogę tylko powiedzieć, że przerosły nasze najśmielsze oczekiwania - mówi "GW" Bukowski. - Jeśli chodzi o wyniki telesprzedaży TV Trwam to górna półka wśród kanałów tematycznych.

Największym przebojem jest krem Ellezza, reklamowany jako oryginalny wyciąg z wydzieliny ślimaka pomagający zmniejszyć wypryski, blizny, oparzenia, rozstępy, trądzik i zmarszczki.

- Dziwię się, że do TV Trwam nie walą drzwiami i oknami producenci proszków do prania i produktów do gospodarstwa domowego - mówi Bukowski.

W stacji nie sprzedają się za to sprzęt do fitness, politury samochodowe i artykuły komputerowe.

źródło:

wirtualnemedia.pl/document,,1509557,Krem_ze_slimaka_hitem_w_TV_Trwam.html
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: Forma do ciasta - choinka
Forma do ciasta - choinka
Poszukuję formy do ciasta świątecznej, najlepiej choinka, może być też
gwiazdka, Mikołaj. W zeszłym roku takie formy były w Rossmanie, ale w tym nie
ma. Jeśli ktoś gdzieś w Łodzi takie widział, proszę o pomoc Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: pomożemy przyrodzie?
To jeden z prawdziwie dobrych pomysłów tego forum.
Stosuję to od dawna.
Ale to muszą być pojemniki szerokie i płytkie(!)
Np. stare blaszane formy do ciasta itp. Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: podajcie łatwy przepis na ciasto drożdżowe
Podaję za Kręglicką z Wysokich Obcasów. Ciasto rzeczywiście się udaję, ja robię
z połowy ilości podanych składników, czyli na przykłąd nie 1 kf mąki, a pół. I
mieszam mikserem, nie wyrabiam ręcznie - i tak jest pyszne. Co więcej robię je
z pełnoziarnistej mąki zytniej i Nutramigenu - mleka dla alergików .

Wspaniałe ciasto drożdżowe mojej teściowej Basi

1 kg mąki

150 g drożdży

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

1 kostka masła

5 jaj i 2 żółtka

skórka cytrynowa

garść rodzynek

pół szklanki oleju

masło do posmarowania formy

do ciasta

garść bułki tartej

Rozrobić drożdże: dodać do nich łyżeczkę cukru i ucierać z dwoma łyżkami
ciepłego mleka.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w sporej misce pod ściereczką. W garnku
podgrzać mleko, masło i cukier, aż cukier się rozpuści. Do dużej miski wsypać
mąkę, dodać
ciepłe mleko z masłem i cukrem, roztrzepane jaja i żółtka, zamieszać. Na końcu
dodać
wyrośnięte drożdże, wmieszać w ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do
podrośnięcia na 15
minut. Rodzynki zalać wrzątkiem. Cytryny umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na
tarce. Włączyć
piekarnik. Formy do ciasta wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, nadmiar
bułki
wysypać. Kiedy ciasto podrośnie, zacząć wyrabianie. Polega ono na zagniataniu w
dłoni i
dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie trzeba
dolewać
stopniowo olej, to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Miętosić ok. 20 minut.
Rodzynki
odsączyć, oprószyć mąką. Do ciasta dodać skórkę cytrynową, rodzynki,
ewentualnie zapach
waniliowy. Gotowe ciasto przełożyć do form (wychodzą trzy keksówki). Wypełniać
jedynie
do dwóch trzecich wysokości. (Nadwyżkę można uformować w małe kule, najlepiej z
nadzieniem z konfitury, i upiec jednocześnie na płaskiej blasze). Postawić w
ciepłym
miejscu, żeby podrosły. Wierzch ciasta posmarować delikatnie roztrzepanym
jajem. Wstawić
do piekarnika o temperaturze ok. 180 st. C i zwiększyć ją do 200 st. C. Ciasto
będzie się
piekło około pół godziny. To cudowny przepis, zawsze się udaje. Zdarzyło mi się
wstawić je
do stygnącego, ciepłego piekarnika po pieczeni i włączyć dopiero po
półgodzinie, kiedy już
prawie ostygł, a ciasto się udało! Ale w Wigilię lepiej bez eksperymentów.
Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: szyszki z ryżu preparowanego i mleka skondens.
Witam wszystkich Forumowiczów. Rzeczywiście długo mnie tu nie było. Miło mi, że
mój przepis na pączki tak się dobrze kojarzy [i jak widzę w coraz szerszym
gronie], że pamiętacie od kogo pochodzi.
Podaję obiecany przepis na szyszki ryżowe, wyszperany z moich archiwalnych
zbiorów > miałam rację, że był to hit lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych.
Muszę przyznać, że te przepisy u mnie poszły już dawno w odstawkę, ale stary
zeszyt trzymam przez sentyment do tamtych lat - były to moje pierwsze kulinarne
wyczyny.
Składniki na "Szyszki":
- 20 dag masła [ew.margaryny]
- 5 łyżek mleka [najlepsze o małej zawartości tłuszczu]
- 50 dag toffi lub irysów [były najlepsze - ale myślę, że można je zastąpić
krówkami]
- 30 dag ryżu preparowanego
- 2 płaskie łyżki kakao

Masło z dodatkiem mleka rozpuścić w dość dużym garnku [trzeba uwzględnić dość
dużą ilość ryżu preparowanego]. Dodać kakao, wymieszać dokładnie, potem dodać
cukierki i rozpuszczać je powoli cały czas mieszając – Uwaga! Masa lubi
przywierać do dna.
Do lekko schłodzonej masy dodać ryż, wymieszać dokładnie [można masę wzbogacić
dodatkiem posiekanych drobno orzechów]. Jeszcze dość ciepłą masę [zimna
zastyga] formować i układać na natłuszczony lekko oliwą [żeby szyszki się nie
przykleiły] szklany półmisek lub tacę.

Przepis na blok pochodzi też z tych samych czasów i obawiam się, że nie ma już
takiego mleka w proszku jak dawniej. Było to mleko pełnotłuste zwane
wtedy "Mlekiem zwykłym - niebieskim" [z powodu jego opakowania kloru
intensywnie niebieskiego]. Mleko w proszku "chude" też wtedy bywało i w
odróżnieniu od "Niebieskiego" było granulowane. Pamiętam, że z moich
doświadczeń wynikało, iż zupełnie NIE NADAWAŁO SIĘ się do wyrobu tego bloku.
Chyba chodziło o zbyt małą zawartość tłuszczu.
Ale dla chętnych mogę podać przepis i przy tej okazji poprosić, aby podzielili
się doświadczeniami - czy wyszło jak trzeba i jakiego mleka użyli?
- 1 kostka margaryny "PALMY"
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki kakao
- 1 paczka mleka w proszku
oraz dodatkowo:
- herbatniki [2 paczki - chyba było ich 8 lub 10 szt. w 1 paczce]
A inne dodatki to:
- rodzynki [dobrze jest skropić je rumem i odstawić aby go wchłonęły]
- posiekane orzechy włoskie
Można dodać też stopioną czekoladę - wtedy będzie blok czekoladowy, ewentualnie
uprażone ziarno sezamowe, itp.
Muszę przyznać, że osobiście wolałam blok tylko z herbatnikami - bez dodatku
bakalii.
Herbatniki pokruszyć.
Cukier rozpuścić dokładnie z wodą, margaryną - dodając na końcu kakao. Potem
wsypać do tej masy mleko w proszku - dokładnie wymieszać, żeby nie było
nierozprowadzonych grudek mleka [ja dla pewności przesiewałam je przez sitko].
Pamiętam, że masa ta jest b.gęsta i trzeba było się dobrze napracować, aby ją
dokładnie wymieszać.
Na końcu dodajemy pokruszone herbatniki i ew.bakalie i wykładamy - do
zastygnięcia - na prostokątną, szklaną tacę - teraz są mam takie szklane formy
do ciasta i pewnie bym ich użyła.
Nie pamiętam dokładnie, ale też chyba trzeba było lekko ją natłuścić, żeby
łatwiej było porcjować blok.
Życzę powodzenia i ponawiam prośbę o informację: gdzie w Wa-wie można kupić ryż
i oczywiście odpowiednie mleko w proszku?
Wiem, że można, bo widziałam niedawno „baby” sprzedające kulki ryżowe [po 2
zł/szt.], tudzież pańską skórkę i obwarzanki ptysiowe - czyli stały repertuar
dawnych odpustowych jarmarków.

Przejrzyj więcej wiadomości



Temat: kruche ciasto
Witam, witam BEF!
Tak myślałam, że „spotkamy się” w innym wątku!
Bardzo się cieszę, ale nie sądziłam, że dyskusja na temat cukru przeniesie się
jeszcze na inny wątek! Ale to ma korzyści, bo ten wątek wskazuje na to, że nie
jestem odosobniona w poglądach na temat stosowania cukru pudru – jako
niezbędnego - do ciasta kruchego.
Bowiem domniemywam, że mimo, iż zacytowałaś (post z 15-07-2003 14:03) dwie
wypowiedzi, to przychylasz się do tego, co napisała HANIA_76 cyt.:„A ja z
uporem maniaka potwierdzam, że wspaniałe KRUCHE ciasto można zrobić ze zwykłej
mąki i cukru kryształu”.
Ale niestety, nie wpłynie to zupełnie na zachwianie moich poglądów, ponieważ
HANIA_76 we wcześniejszej wypowiedzi (13-07-2003 15:14) podała taki sposób
sporządzania ciasta kruchego: „Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać żółtka i
utrzeć razem. Dodać sól i cukier, wymieszać...”. Z tego dobitnie wynika, że
HANIA_76 robi ciasto ucierane (lub półkruche), a nie kruche. Nigdy, ale to
nigdy do ciasta kruchego nie uciera się tłuszczu – lecz sieka, tak aby były
wyczuwalne jego grudki i nie połączył się całkowicie z mąką.
Notabene, przepis podobny do tego co podała Hania-76 (chociaż z nieco inną
ilością składników) stosuję do ciasta z owocami, ale nigdy nie ośmieliłabym się
twierdzić, że jest to ciasto kruche – chociaż rzeczywiście jest dużo gęściejsze
niż klasyczna babka z ciasta ucieranego (żeby owoce nie szły całkiem na dno).
A teraz przyznaję, że z uporem maniaka będę podtrzymywała swój pogląd :
1. CUKIER KRYSZTAŁ NIE ROZPUSZCZA SIĘ W CIEŚCIE KRUCHYM, PONIEWAŻ JEGO
SKŁADNIKI SĄ ZBYT SUCHE, A BARDZO WYSOKA TEMPERATURA PIECZENIA SPRAWIA, ŻE
CUKIER KRYSZTAŁ KARMELIZUJE SIĘ (ZGODNIE ZE SWOIMI WŁAŚCIWOŚCIAMI) I CIASTO
JEST TWARDE I MA CIEMNY KOLOR.
Droga BEF, możesz mnie uważać za uparciucha, ale pozwolę sobie przypomnieć, że
to Ty - tak jak w wątku o cukrze - upierasz się, że cukier kryształ w Twoim
kruchym cieście rozpuszcza się – ALE ... ALE... nie piszesz : czy do swojego
ciasta stosujesz inne dodatki np. śmietanę i proszek do pieczenia. Na razie
dowiedziałam się tylko, że używasz masła roślinnego. I to jest chyba argument,
aby przypuszczać, że prawdopodobnie nie pieczesz ciasta kruchego, lecz inny
gatunek ciasta.
A`propos masła roślinnego. Ponieważ nie jesteś o tym przekonana, podpowiem Ci,
że margaryny i masła roślinne w pojemniczkach, to tłuszcze, w których skład
wchodzi: woda, oleje i tłuszcze roślinne oraz inne składniki - zestalane w
procesie emulgacji. Dlatego nawet po wyjęciu z lodówki są miękkie, a gdy się
ogrzeją, to są prawie płynne. Mają też mniejszą zawartość tłuszczu (i tak,
smalec to prawie 100% tłuszcz, masło ok.82 %, a margaryna w pojemniczku dużo,
dużo mniej - jak wynika z podanego składu - 40 g na 100 g wyrobu).
A ciasto kruche ... napiszę to jeszcze raz, bo przeczytałam wątek o cieście do
tarty, w którym GOŚĆ DZIEWIEC (post z 18-07-2003 05:02) pisze, że jej nie
wychodzi ciasto kruche ...
Przy okazji dorzucę do wypowiedzi innych tego wątku Gości (podali tylko
proporcje tłuszczu do mąki), że KLASYCZNE ILOŚCI PRODUKTÓW DO CIASTA KRUCHEGO
TO: 1 : 2 : 3, CO OZNACZA 1 CZĘŚĆ CUKRU PUDRU, 2 CZĘŚCI TŁUSZCZU TWARDEGO I 3
CZĘŚCI MĄKI.
A ponadto:
1. BARDZO WAŻNE JEST TO, ŻE CIASTO KRUCHE JEST SPORZĄDZANE TYLKO Z TŁUSZCZU
TWARDEGO I NA DODATEK MOCNO OZIĘBIONEGO - ALE BEZ PROSZKU I BEZ SKŁADNIKÓW
PŁYNNYCH !!! (w wersjach bardziej oszczędnych – chodzi nie tylko o kasę lecz i
cholesterol - może to być margaryna). Ale ważne jest, żeby to była margaryna
twarda – w kostkach.
2. Rodzaj mąki, czyli na pewno krupczatka sprawia, że ciasto jest bardzo
kruche, lecz nie jest to najistotniejszy element (dlatego uważam, że można
odstąpić od stosowania mąki krupczatki lub jeszcze lepiej mieszać ją ze zwykłą
w proporcji 1 szkl.krupczatki na 2 szkl.zwykłej).
3. NAJWAŻNIEJSZY JEST PROCES WYRABIANIA: SIEKANIE – A NIE ZAGNIATANIE LUB
UCIERANIE TŁUSZCZU - B.SZYBKO I BEZ UŻYCIA RĄK, żeby tłuszcz się nie połączył
się z mąką całkowicie (po sporządzeniu ciasto przechowywane powinno być w
lodówce ciasto - żeby tłuszcz nie rozpuszczał się i nie wsiąkał w mąkę - oraz
wstawiane do nagrzanego do odpowiedniej temperatury piekarnika.
4. PIECZENIE W B.WYSOKIEJ TEMPERATURZE (ok. 200 stopni) Chodzi o to, że w zbyt
niskiej temperaturze tłuszcz będzie się wytapiał i zlepiał mąkę, a to
spowoduje, że ciasto straci kruchość.

Nie zgadzam się też z Twoim twierdzeniem, że nie da się tego donieść do ust,
ponieważ samego kruchego ciasta raczej nie podaje się (zbyt suche). Jest zwykle
jest przyrządzane z nadzieniem, które to ciasto scala – tak jak nadzienie
śmietankowe - babeczki, czy też jabłkowe - szarlotki, lukier lub inne masy -
mazurki, serowe – serniki, itd....
Natomiast, jeśli chodzi o to, żeby nie kruszyło się podczas krojenia, to
tajemnica tkwi w tym, że ciasta kruchego nie wyjmuje się z blachy przed
wystygnięciem (trzeba pozwolić, aby trochę stężało) – a jednocześnie nie
powinno się kroić go przed wystygnięciem (zimne kruszy się podczas krojenia).
Dlatego, wygodnym jest wyłożenie formy do ciasta papierem do pieczenia (raczej
nie filią aluminiową, która rwie się podczas krojenia i przywiera do ciasta).

A małe ciasteczka piecze się najczęściej z ciasta półkruchego. I tak jak regułą
jest, że do ciasta kruchego nie dodaje się proszku, bo spulchnia je
rozdrobniony tłuszcz, tak ważnym jest, aby do ciasta półkruchego dodać
spulchniacz (np. proszek do pieczenia, drożdże, amoniak, itp.) – bo ponieważ
płynny składnik np. śmietana zlepia cząsteczki ciasta i bez - chociaż odrobiny -
spulchniacza byłoby twarde.
Oczywiście, że ciasto półkruche jest też świetne np. do szarlotki (szczególnie
w wersji z drożdżami zamiast proszku) i innych ciast przekładanych.
Różni się tez proporcją tłuszczu do mąki – a poza tym jest łatwiejsze (robi się
szybko) do wykonania.
Jednak do babeczek śmietankowych oraz podobno do tart stosuje się klasyczne
ciasto kruche, ponieważ spulchniacze źle wpływają na smak nadzienia. Przyznam,
że nie piekłam jeszcze tarty (ciągle mam zapotrzebowanie na same tradycyjne
kruche wypieki), ale np. w babeczkach przetestowałam to – kwaśny węglan sodu
(składnik proszku) lub kwaśny węglan amonu (amoniak) przenika do kremu i
zmienia jego smak, a także kolor.
Pozdrawiam serdecznie na upalny weekend!
Przejrzyj więcej wiadomości